Z tym Bogiem Quran'u który woła do zabijania to bym nie przesadzał.... Jest trochę wersetów mówiący o tym by być srogim dla wroga ale także o tym by być wobec niego miłosierny i nikogo nie prześladować po tym jak ktoś pragnie rozejmu(a nie poddania się - pewna różnica)... Quran podaje pewną klasyfikację ludzi na:
- Lud Księgi(Kafir) - Czyli Żydów i Chrześcijan którzy otrzymali od Boga wcześniejsze księgi i którzy nie są niewiernymi oraz bałwochwalcami. Jednakże Muzułmanie wierzą że obydwie religie sfałszowali poprzednie księgi, Żydzi zniesławili Proroków takich Jak Jahia(Jan Chrzciciel), Isa i jego Matka Miriam(Jezus i Maryja) oraz Muhammada... a Chrześcijanie doprowadzili wiarę do przesady uznając wiarę w Trójcę w tym boskość Isa(Dla Muzulmanina Wiara w Trójce jest czymś absurdalnym i ciężkim do przyjęcia)
-Bałwochwalców(Muszrik) - zwany przez Koran lud ciemny, wielbiący bożków. Za czasów Muhammada to byl naród Mekki, obecnie dla Muzułmanina są to Hindusi czy Buddyści czy też Ateiści....Quran wypowiada się dość srogo na temat pogan ze względu na to że przez nich był Muhammad prześladowany ale też zachęca do przyjmowania ich w gościnę bo być może uslyszą o slowie Bożym i się nawrócą jak trzeci Kalif Omar który prześladował Muzułman z początku. Mężczyzna Muzułmański ma zakaz zawierania małżeństwa z Poganką czy Ateistką ale mimo tego bywa że zawiera ten związek... Przykładem jest bardzo znany Bollywood'ski aktor muzułmanin jak Sharukh Khan ktory ma hinduską żonę.
Co do wersetów to Muslim tłumaczą je że do czasów proroków(których było w sumie 25 licząc od Adama) każdy Żyd czy Chrześcijanin który wierzył w swoją religię i był dobrym człowiekiem... Mógł być Zbawiony... Ale co najciekawsze każdy Imam inaczej swoją religię interpretuje... Jedni nazywają Boga Miłością..Dla innych jest to bluźnierstwem... Jedni zakazują poligamii(Tunezja, Turcja) inni dopuszczają.... Także są i tacy którzy uważają że każdy sprawiedliwy z Ludu Księgi jeśli nie dostanie możliwości przejścia na Islam a był sprawiedliwy... Będzie Zbawiony.
Postaram się następnym razem wypisać wszystkie Cytaty z Quran'u którymi się inspiruje pisząc ten tekst... Nie pamiętam ich na pamięć ale jeden utkwił mi bardzo mocno a brzmial mniej więcej tak "O Wy którzy wierzycie, jeśli ktokolwiek skrzywdził was lub wasze rodziny i bliskich, macie prawo do zemsty choć jeśli jej zaniechacie Bóg nie zapomni waszej dobroci, Zaprawdę On jest Miłosierny, Litościwy"
Chrześcijaństwo wcale nie jest w kryzysie... A jeśli już to wyłącznie w Europie... Mówiąc o Chrześcijanach wszystkich wyznań to w Ameryce Łacińskiej zwłaszcza w Brazylii rozrastają się wspólnoty Ewangelikalne(15 lat temu bylo ich 5 procent teraz 18). W Afryce południowej katolicyzm natomiast czytałem też pewien wywiad z pewną grupą deathmetalową z Tajlandii ktora (pomijając że mówili iż oni sami nienawidzą kazdej religii czy to Islam, Buddyzm czy Chrześcijaństwo) wspominała że coraz więcej ludzi nawraca się na Chrześcijaństwo zwłaszcza na południu kraju gdyż Chrześcijaństwo zmazuje grzechy w wyniku szczerej skruchy w przeciwieństwie do nauk Buddy który mówi że wszystko kiedyś nieodwracalnie się zwróci czlowiekowi. Jeśli tacy ludzie przyznali rację wzrostowi Chrześcijaństwa... To coś w tym musi być.
Ja słyszałem trochę inne zdanie na ich temat. Wersety, które mówią o pokoju i szanowaniu niewiernych, były spisane w Mekce, kiedy prorok nie miał jeszcze względów, wtedy przebywał on z żydami i chrześcijanami (niestety, posługującymi się apokryfami, więc mieli fałszywe ewangelie). Gdy jednak Mahomet przeniósł się do Medyny i stał się autorytetem i wodzem, wtedy powstały wersety agresywne, każące podbijać i zabijać niewiernych. Można by było powiedzieć, że Allah zmienił zdanie. W Koranie jest to możliwe, stare wersety zastępują późniejsze, czyli niestety aktualnymi są te wrogie.
Co do pogan. Dziwne. Ja słyszałem, że islam pochodzi właśnie z pogańskich religii. Wierzyli oni w wielu bogów, między innymi w boga księżyca, był to największy z bożków. Mahomet właśnie jego wykorzystał to stworzenia monoteistycznej religii. Oczywiście inspirację czerpał również z judaizmu jak i chrześcijaństwa.
_________________ "Jeszcze nie opieraliście się aż do przelewu krwi, walcząc przeciw grzechowi".
Hbr 12,4
1. Bardzo ważne stwierdzenie... Islam czerpie z pogańskich wzorców ale jednym słowem odwrócił się od niego tyłem. Sam Muhammad krytykował swoich pobratymców w Mekce za hołdy oddawane bożkom. Alla był bóstwem pogańskim ale od tego czasu zmienilo to znaczenie diametralne po tym jak Muhammad rozbił wszelkie pogańskie bożki wokół czarnego kamienia w K'aabie. Alla to inaczej Bóg - Jedyny, wszechmocny, litościwy, miłosierny....
Tak jak mówiłem wcześniej, powiedzenie że Arabowie wyznają Alla jest tak samo absurdalne jak to że Anglicy wielbią God'a a Rzymianie wierzyli w Deus'a
Także potępił praktyke zakopywania córek w wieku niemowlęcym w ziemi. Skąd pomysł na wielożeństwo? W tych czasach dochodziło do takich zboczeń jakie opisywał Stary Testament gdzie synowie gwałcili matki, bracia siostry itp. I nie wiadomo także było kto był Ojcem Dziecka. Islamski Prorok ograniczył liczbę do czterech wcale wielożeństwa nie pochwalając. W krajach gdzie poligamia jest zalegalizowana by Mężczyzna mógł pojąć za żone kolejną kobietę musi na to się zgodzić poprzednia. Inaczej nie ma takiej możliwości by pojął bo to jest wbrew Sunnie(tradycji)
"A jeśli się obawiacie,
iż nie będziecie sprawiedliwi
względem sierot...
Żeńcie się zatem z kobietami,
które są dla was przyjemne
- z dwoma, trzema lub czterema.
Lecz jeśli się obawiacie,
że nie będziecie sprawiedliwi,
to żeńcie się tylko z jedną
albo z tymi, którymi zawładnęły wasze prawice.
To jest dla was odpowiedniejsze,
abyście nie postępowali niesprawiedliwie."(Koran, 4:3)
2. A teraz co do rozmowy z Ludem Księgi(Żydzi i Chrześcijanie)
"I nie sprzeczajcie się z ludem Księgi inaczej, jak w sposób uprzejmy - z wyjątkiem tych spośród nich, którzy są niesprawiedliwi - i mówcie: "Uwierzyliśmy w to, co nam zostało zesłane, i w to, co wam zostało zesłane. Nasz Bóg i wasz Bóg jest jeden i my jesteśmy Mu całkowicie poddani."
(Al-'Ankabut - 29:46)
SURA II
190 Zwalczajcie na drodze Boga tych, którzy was zwalczają, lecz nie bądźcie
najeźdźcami. Zaprawdę, Bóg nie miłuje najeźdźców!
191 I zabijajcie ich, gdziekolwiek ich spotkacie, i wypędzajcie ich, skąd
oni was wypędzili! - Prześladowanie jest gorsze niż zabicie. - I nie
zwalczajcie ich przy świętym Meczecie, dopóki oni nie będą was tam zwalczać.
Gdziekolwiek oni będą walczyć przeciw wam, zabijajcie ich! - Taka jest
odpłata niewiernym! -
193 I zwalczajcie ich, aż ustanie prześladowanie i religia będzie należeć do
Boga. A jeśli oni się powstrzymają, to wyrzeknijcie się wrogości, oprócz
wrogości przeciw niesprawiedliwym!
194A jeśli kto odnosi się wrogo do was, to i wy odnoście się wrogo do niego,
podobnie jak on odnosi się wrogo do was.
216 Przepisana wam jest walka,
chociaż jest wam nienawistna.
Być może, czujecie wstręt do jakiejś rzeczy,
choć jest dla was dobra.
Być może, kochacie jakąś rzecz,
choć jest dla was zła.
B6g wie, ale wy nie wiecie!".
Widać po tym tekscie(wręcz wyrywkowi) że wroga mimo to należy traktować godnie, zważywszy iż Quran zakazuje najeźdżania obcych jak widać w 190 oraz 216 ale podobnie jak Stary Testament mówi o srogości wobec najeźdźców którzy toczą wojne z Muzułmanami.
w Innej części Quran'u mówi się o tym że spośród Bałwochwalców, Żydów i Chrześcijan to właśnie wśród Chrześcijan są Ci którzy są pokorni Mnisi i Księża, Wśród których są ludzie przyjaźni. Czemu wobec Zydów i Bałwochwalców z Mekki utrzymuje się inny ton? Mekkańczycy prześladowali Muhammada a Żydzi tamtejsi go zdradzili.
Nie myśle tu Islamu gloryfikować ale staram się oczyszczać z tej popłuczyny którą serwują nam media które nawet niestety nie potrafią wymawiać poprawnie nazwy(Ramallah a nie poprawnie Ram Alla lub Diwanija zamiast poprawnie Diłanija[w Arabskim nie występuje litera "w" jedynie używa się jej przy europejskich nazwach, w arabskim języku jest litera "Łał" która odpowiada za nasze ł oraz u])...
Co do charakteru Muhammada to trza mu przyznać że potrafił się wiele razy godnie zachować. Przykładem było oblężenie Mekki gdzie darował swym prześladowcą życie, jedynie zniszczył posągi bożków co spowodowało masowe nawrócenia na Islam. Tak samo Muzułmanie mieli i mają wielką wdzięczność do Negusa(Cesarza, Arabowie nazywają go "Negesza") Etiopskiego który wcześniej uczynił im azyl przed prześladowaniami. Także sporo z Nich nawróciło się na Etiopskie Chrześcijaństwo.
Niestety Islam jest niejednorodny i dlatego można powiedzieć że co kraj to ludzie inaczej do spraw wiary podchodzą. Weźmy kilka przykładów. W Tunezji zakazana jest poligamia. w Azerbejdżanie swobodnie piję się wódkę bo Prorok wspominal jedynie o zakazie "wina" zresztą do wiary podchodzi się w sposób powierzchowny jak w Europejskiej Albanii która wręcz przechodzi na Katolicyzm(10 procent Ateistów, 30 Katolików) ... Natomiast w Indiach jest bardzo konserwatywny i ściera się z Hinduizmem a w Iranie(gdzie rząd jest wręcz psychiczny a ludzie... Ocierają się o "obyczajowość" Holandii bo jest tak jeden z największy odsetek ludzi zażywających narkotyki). Inna sprawa wygląda w takiej Jordanii gdzie rząd i monarchia są w miare świeckie a ludzie religijni... Co kraj to obyczaj.
Mam dziwne wrażenie, że oprócz cytowanego przez Ciebie fragmentu Koranu, są takie, które jednoznacznie mówią co należy robić z niewiernymi, krzyżować ich, ucinać głowy, kończyny itp. Nie mogę niestety znaleźć tego fragmentu, ale niejednokrotnie na niego się napotykałem. Mam lekkie wrażenie, ze trochę chcesz usprawiedliwić muzułmanów, w sumie nie wiem, może to i słusznie, może to ja jestem uprzedzony co do nich.
Cytat:
Stary Testament mówi o srogości wobec najeźdźców którzy toczą wojne z Muzułmanami.
Co Stary Testament mógł mówić na temat Muzułmanów, skoro gdy powstawał nawet ptaszki nie ćwierkały o islamie ?
Druga sprawa, zastanawiam się, czy Muzułmanie doświadczają mistycyzmu. Chodzi mi o jakieś objawienia, cuda, uzdrowienia, opętania - egzorcyzmy itp. Czy takie elementy występują również u nich?
_________________ "Jeszcze nie opieraliście się aż do przelewu krwi, walcząc przeciw grzechowi".
Hbr 12,4
Hm trochę wyrwałeś moją wypowiedź z kontekstu bo w pełnym znaczeni brzmiala
"...ale podobnie jak Stary Testament mówi o srogości wobec najeźdźców którzy toczą wojne z Muzułmanami."
Miałem na myśli że w Starym Testamencie również znajdziesz wersety które mówią o srogości wobec nieprzyjaciela. Na przykład o najeździe Żydów na narody kananejskie i obowiązku wytępienia Amalekity który tyle Narodowi Wybranemu dostarczyl przykrości i tragedii. Także mówi o zabijaniu wszystkich kiedy Koran mówi o milosierdziu w stosunku do osób nie zaangażowanych w konflikt(Dzieci, Kobiety).
Tak samo w Islamie Kobieta którą mąż skrzywdził ma prawo wziąść rozwód, zabrać swoją część majątku i dzieci które należą do niej. w Judaizmie natomiast to Mąż jest tym ktory ma prawo napisać list rozwodowy(do dzisiaj każdy Żyd musi to napisać po aramejsku bo taka jest tradycja), natomiast Kobieta nie bardzo.
Muzułmanie są różni... Wiesz to tak samo w Ameryce jakaś bojówka Chrześcijańska wysadzi klinika aborcyjną to zaraz w świecie Europy się klnie na Chrześcijan. Podobnie gdy Żydowscy Ortodoksi oplują księży to też nie raz słyszę nawet w klasie "a je... Zydów". Naprawdę uprzedzenia i brak rozróżnania różnic jest po każdej z nacji... Taka niestety prawda.
Co do Mistycyzmu...Oj pewnie że tak, historii obcowania Marabutów(Świętych) z Bogiem jest całe mnóstwo, nie raz się słyszy o tym że(czasem prawdziwe, czasem nie) nie raz ktoś ma stygmaty ran w bitwie podobne jak Muhammad(niektórzy religijni dodają po arabsku "Sal Allahu Alejhi łas salam" - Niech Boży Pokój będzie z Nim).
Zresztą co tu dużo o Arabach mówić... Podstawowa różnica między nimi a nami to to że u Nich religia jest trendy, jest w modzie.. Ze wszystkimi zaletami i wadami... A u nas za bardzo to nie.
Czyli co, Nasz Bóg jest równie krwawy jak Allah?
Dziwne. Czyli Bóg działa również w islamie, skoro mają te mistyczne doświadczenia. Czyli coś w tym musi jednak być...
Hbr 12,4
Nie... Wcale nie krwawy ale sprawiedliwy. Bo Pismo Święte dość konkretnie mówi o tym dlaczego Bóg wybrał Żydów(wcale nie za ich prawość bo jak Bóg mówi jest to naród twardego karku) a potępił Kananejczyków... Mówi tez o tym że gdyby nie czynili te podłe czyny nic im by się nie stało(Świetne nawiązanie jest w Księdze Jonasza gdzie Bóg ocalił Niniwę po tym jak się nawróciła do Niego, na co Jonasz byl obrażony bo z ręki Niniwy Izrael zostanie przywrócony do porządku)...
Ludy Kananejskie praktykowali coś naprawdę strasznego o czym można poczytać chociażby w Starym Testamencie... Nierząd światynny, zoofilia, ofiarowywanie synów i córki bożkom jak np. Molochowi... Wszystko to było na porządku dziennym... Nie możemy ludzi którzy żyli tyle tysięcy lat temu oceniać naszymi kryteriami.
Zresztą bardzo podobna nieco późniejsza historia. Ktoś może zwymyślać konkwistadorów z to że zniszczyli cywilizację Meksyku co jest prawdą ale historia zawsze jak kij ma dwa końce. Cortez i jego załoga widząc wielkie piramidy, kilkuset tysięczne miasta, świetną kanalizację, bogate stroje i piękną przyrodę mieli wrażenie że znaleźli się w raju.... Który minął po tym jak poczęstowano ich ludzkim sercem, po tym gdy mieli okazje zobaczyć co się dzialo w świątyniach Quetzalcoatla i Tezcaplipoki gdzie masowo ludzie szli pod nóż(mnóstwo dobrowolnie ale o tym Konkwistadorzy nie mieli pojęcia)... Nic dziwnego że któryś z nich nie wytrzymał i potem musieli uciekać przed prześladowami co historia nazywa "Nocą Smutku"
To że mówiłem o srogości w stosunku do wrogów to nie znaczy ze nie ma w nich miłosierdzia. Zarówno Koran jak i Stary Testament mówi o tym że nawet wroga należy napoić. Mówi też o tym że nikt z nas nie może się ważyć uciskać sierotę, starszą osobę, wdowę bo Bóg wysłucha ich głosu gdyż jest miłosierny. Ale też Bóg nie jest pacyfistą i nie jest dającym się bić i pomiatać niedołęgą który nie potrafi zadbać o los swoich bliskich.
Co do mistycyzmu to wierz mi w każdej religii zdarzają się cuda. Pan Jezus mówi też o tym że wielu fałszywych proroków zadziwi narody i będą czynić cuda ale nie mogę tego przypisać każdemu ponieważ wielu innowierców szczerze szuka Boga mimo że go nie znają... Co być może owocuje to w cuda takie jak te w Islamie czy też Cud Mleka w Hinduiźmie 21 września 1995 gdzie na całym świecie mnóstwo figurek bożka - słonia Ganeszy połykało mleko z przyłożonej łyżki... Cud ten zajerestrowano także wśród Hindusów w Stanach.
Co do Alla(h)... No to juz tłumaczyłem że nie jest to żadne imie tylko tłumaczenie słowa Bóg... Muzułmanie nie wierzą w jakiegoś bożka... Po prostu w Boga który ogarnia wszystko i jest alfą i omegą... Tak samo my mimo że znają go mniej.
Ostatnio zmieniony przez Wojciech_Domini 2010-02-08, 23:47, w całości zmieniany 1 raz
No to zaczynamy wybiegać poza islam
Nie wiem jak z tym cudem z mlekiem było, ale to znaczy, że i w hinduiźmie coś jest. O tej religii trochę słyszałem. Na frondzie wieszali na niej psy, jakoby była to religia demonów. A może cud można przypisać Bogu, który za wierność wyznawcom daje znak, że idą dobrą drogą? Ale przecież było by to trochę nie logiczne.
Hbr 12,4
Już to wyjaśniałem. Tylko Chrześcijaństwo zwłaszcza w Katolicyzmie jest religią która ma pełną relację z Bogiem i zna go osobiście. Pozostałe religie znają go mniej ale nie zmienia faktu że też go szukają.
Nie mam 100 procentowej odpowiedzi skąd się biorą cuda w innych religiach jednakże Biblia mówi o tym iż wielu fałszywych proroków będzie z pomocą cudów starać się wprowadzić w błąd także wybranych. Być może cuda są wynikiem wiary tych ludzi którzy mimo że Boga nie znają(Bo trudno by Bóg jednocześnie objawiał się jak np. w Hinduizmie w cnotliwym Ramie który ruszył całe Indie by ratować jedną kobietę oraz w Krisznie który uwodził je w tysiącach i jego największa "miłość" była mężatką), to szukają go i pochylają przed Nim czoło z miłością.
Także wielu Muzułman go szuka. Racja mają fałszywy pogląd umniejszający majestatowi Jezusa i Maryji jednakże nie zmienia faktu że Pan Jezus mówił że ma inne owce które nie należą do owczarni a które należy przyprowadzić by stanowili ze sobą jedno.
Wysłany: 2010-02-26, 05:08
GiE napisał/a:
Tak w ogóle mamy jakieś historyczno-naukowe dowody na to, aby podważyć autentyczność islamu?
W jakim sensie? Co chcesz podważać? Islam jest autentyczną religią, a Mahomet autentyczną, historyczną postacią. Tyle, że ich nauczanie nie pochodzi od Boga, (poza niektórymi elementami przejętymi z judaizmu i chrześcijaństwa), lecz od Mahometa. Zapewne dlatego zawiera tak wiele sprzeczności.
_________________ Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi: i rzeczywiście nimi jesteśmy. (1 J 3,1a)
To może inaczej. Mógłbyś Hiobie ukazać chodź parę sprzeczności w Koranie? Natomiast co do historycznych dowodów, kiedyś wyczytałem, że Mahomet wcale nie musiał istnieć, był to nawet tekst pewnego katolickiego księdza, ale może był on nie doinformowany.
Hbr 12,4
Pragne zauwazac, ze Hiob nadmienil,iz sprzecznosci wystepuja w religii, w ISLAMIE jako takim - nie w KORANIE.
To moze malenka - ale zawsze - roznica.
Dla mnie jako laika- islam jest tylo twarzowy- ilu Immamow , czy tez nauczycieli, wykladowcow islamu zyje na tym lez padole.
Ale to tylko moje prywatne zdanie.
myschonok Islam opiera się praktycznie całkowicie na Koranie. Oczywiście istotną rolę odgrywają również Hadisy. Muzułmanie żyją Koranem, każdą dziedzinę życia mu podporządkowują. Nawet prawo państwowe w krajach Arabskich opiera się na ich świętej księdze. Koran jest w centrum tej religii. Dlatego poprosiłem Hioba o ukazanie sprzeczności w Koranie, gdyż jest to ważny fundament, na którym stoi islam. Hiob napisał, też, że nauczanie Mahometa zawiera sporo sprzeczności, a nauka ta zawarta jest właśnie w Koranie.
Hbr 12,4
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum