Był ktoś na tym filmie? Chętnie o nim podyskutuję. Przybliżę tylko, że film ma podtekst chrześcijański, dlatego myślę, że godny uwagi. Film z przesłaniem.
Krótki opis:
Rok 2044. Postapokaliptyczny krajobraz zniszczonej Ameryki przemierza Eli (Denzel Washington) – samotnik i wolny strzelec. Mężczyzna jest w posiadaniu tajemniczej księgi, w której znajduje się „klucz” i wiedza niezbędna do ocalenia ludzkości. Podczas podróży bohater trafia do małego miasteczka zarządzanego przez burmistrza – tyrana Carnegie (Gary Oldman). Despota, chcąc przejąć totalną władzę nad ludźmi za wszelką cenę próbuje wejść w posiadanie księgi. Na drodze Eliego staje również niezwykle seksowna dziewczyna o imieniu Solara (Mila Kunis znana z roli w „Max Payne”). Rozpoczyna się dramatyczna walka o ocalenie ludzkości.
Ostatnio zmieniony przez GiE 2010-02-01, 01:34, w całości zmieniany 1 raz
Widziałem ten film kilka dni temu. Naprawdę bardzo mi zaimponował ponieważ ten film zaburza konwencję która dominuje w hollywoodzie np. fakt iż główny bohater którego gra Denzel Washington nie jest kryształowym bohaterem ale też jest postacią szczerzę kierującą się...
Słowami z Pisma Świętego które jest całym jego życiem.
W filmie na wielki pozytyw moge zaliczyć fakt iż jest w nim mnóstwo ciszy i idealny postnuklearny klimata. Zaparło w dech mi delikatna muzyka, krajobrazy zniszczonych autostrad, wraków samochodów, handel wymienny przy zakupie wody czy doładowaniu Ipoda. Film generalnie obraca się wokół konwencji iż bez religii i Boga człowiek zwyczajnie dziczeje co przy skrajnych warunkach jak apokalipsa jest wynikiem popadania w kanibalizm nawet przy zachowaniu pewnych wydawało by się ludzkich standardów(nawiedzone małżeństwo w 2 połowie filmu)
Generalnie moge ocenić ten film na 5 z plusem. Najbardziej mnie zadziwiają komentarze na filmweb które krytykują tylko dlatego ten film że jest jakiekolwiek odwołanie do Biblii(de facto "zrobione na zlecenia Watykanu, pomijając że Biblia przedstawiona w filmie to "King James Version")
W ogule to skad ta nienawiść i ten słowotok na wszystko co kojarzone ze świętością? Nigdy tego nie zrozumie ale to już zupełnie inny temat... Film mogę oglądać raz za razem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum